Cu toții ne criticăm din când în când, dar dacă gândești adesea negativ despre tine sau te judeci, s-ar putea să ai o stimă de sine scăzută.

Este posibil să nu cunoașteți cauza stimei de sine scăzute, dar există pași pe care îi puteți face pentru a o îmbunătăți.

Lipsa încrederii de sine apare încă din copilărie și de aceasta sunt răspunzători părinții. Apare datorita lipsei de atenție și susținere a copilului în experiențele sale personale de viată. Aceasta  duce la probleme ce țin de imaginea de sine și stima de sine, încă din copilărie (copilul nu se simte confortabil cu el însuși). Dacă acest lucru nu este observat și remediat din timp cu ajutorul unui psihoterapeut, copilul va dezvolta anumite comportamente sau stări emoționale inconfortabile pentru el, care îl vor însoți și în viața de adult.

 

Stima de sine este diferită de încrederea în sine.  Încrederea se referă la capacitatea unei persoane într-un anumit domeniu al vieții sale.  O persoană poate fi foarte încrezătoare în abilitățile sale particulare, dar are totuși o stimă de sine scăzută.  Dobândirea încrederii într-un anumit domeniu al vieții nu va îmbunătăți neapărat stima de sine. Sima de sine se bazează pe credința unei persoane în propria valoare.

 

Oamenii cu o stimă de sine sănătoasă știu că sunt valoroși și vor putea să numească cel puțin una dintre calitățile lor pozitive, cum ar fi „Sunt un prieten bun”, „Sunt amabil”, „Sunt sincer” sau „  Sunt un tată bun”.

Când ai o stimă de sine scăzută, ai tendința de a te vedea pe tine, lumea și viitorul mai negativ și mai critic.  S-ar putea să vă simțiți anxios, trist, slăbit sau nemotivat.  Când întâmpinați provocări, s-ar putea să vă îndoiți dacă veți fi capabil să le faceți față.  S-ar putea să-ți vorbești aspru în mintea ta, spunându-ți lucruri precum „Nu sunt suficient de bun”, „Nu o să reușesc niciodată asta” sau „Nu pot”.

 

Ce cauzează stima de sine scăzută?

 

Stima de sine scăzută poate proveni din experiențele din copilăria timpurie.  Dacă nu te-ai integrat  la școală, ai avut dificultăți în a îndeplini așteptările părinților tăi sau ai fost neglijat sau abuzat, acest lucru poate determina o persoană să aibă convingeri negative despre sine.  Acestea sunt convingerile înrădăcinate pe care o persoană le are despre sine.

Evenimentele de viață stresante, cum ar fi o relație nefericită, un doliu sau o boală gravă, pot provoca, de asemenea, o stimă de sine scăzută.

Semnele stimei de sine scăzute includ:

 

 1. Dificultate de a vorbi și de a prioritiza propriile nevoi, dorințe și sentimente.

 

Acest lucru poate fi deosebit de important în contextul a ceea ce alții doresc sau au nevoie, cum ar fi plasarea de rutină a priorităților altora deasupra propriilor tale nevoi.

Poate te-ai convins că ceea ce îți dorești cu adevărat nu contează în momentul de față, în fața nevoilor altcuiva, sau vrei să eviți confruntarea cu ceilalți.

Este de înțeles de ce nu vorbești!  În timp ce grija pentru ceilalți este o forță a personalității, atunci când vine cu prețul propriilor nevoi, dorințe sau sentimente, aceste calități bune devin o piedică.

 

 1. A spune „Îmi pare rău” și/sau a te simți vinovat pentru acțiunile de zi cu zi.

 

Cuvântul „îmi pare rău” este în partea de sus a vocabularului tău?  Te simți vinovat pentru lucruri precum ocuparea spațiului sau să-ți ceri scuze pentru lucruri asupra cărora nu ai niciun control sau responsabilitate?

Acesta ar putea fi un semn că simți în mod constant că faci ceva greșit – sunt șanse să nu ai de ce să-ți ceri scuze, dar a devenit un obicei de a gândi negativ!

 

 1. Efectul de turma

 

Efectul de turma descrie tendința de a urma ceea ce alții fac, spun, poartă și unde merg.  Acesta este un alt exemplu de calități pozitive care devin o vulnerabilitate – a fi flexibil este un lucru bun, dar atunci când înseamnă că rar îți croiești propriul drum și nu ai încredere, poate fi un semn al stimei de sine scăzute.

 

 1. Nu simți că meriți sau nu poți avea „mai mult”

 

Indiferent dacă „mai mult” înseamnă să meriti relații mai bune, un loc de muncă mai bine plătit sau amabilitatea comună a celorlalți, atunci când simți că meriți mai mult sau mai bine, nu vei căuta.  Acest lucru poate duce la relații neîmplinite (sau chiar toxice), locuri de muncă nesatisfăcătoare sau slab plătite și standarde în general mai scăzute.

 

 1. Dificultate în a-ți face propriile alegeri

 

Când îți lipsește încrederea sau te simți incompetent, poate părea ca te simți prins între alegeri sau ai dificultăți în a-ți face propriile alegeri.

Este mult mai ușor să-i lași pe alții să decidă, dar știu ei întotdeauna ce vrei sau ai nevoie?

Când iei decizii, ai probleme în a le susține?  Ești îngrijorat de așteptările altora?  Acestea sunt semne ale stimei de sine scăzute, a nu crede că poți lua decizii bune.

 

 1. Lipsa limitelor

 

Lipsa limitelor te poate face să te simți vulnerabil, rănit sau chiar furios, indiferent dacă aceasta este intenția celor dragi sau nu.

Sentimentele de stima de sine scazuta tind sa se arate ca nesiguranta că vorbind despre nevoile tale va determina oamenii sa te priveasca cu dispret, ceea ce intareste tiparele de gandire negative.

 

 1. A face lucruri sau a cumpăra cadouri excesiv pentru alte persoane

 

Toată lumea adoră să primească cadouri – care este ideea.

Oferind oamenilor cadouri serioase, te bazezi pe bucuria cadourilor pentru a-ți consolida reputația, eventual pentru a primi feedback pozitiv care te face să te simți bine.  Chiar și pentru cei care nu vor aprecia, le cumperi cadouri pentru a se simți dorit, necesar, recunoscut, sporindu-ți sentimentele de valoare de sine.

 

 1. Percepția negativă de sine

 

Percepția negativă de sine înseamnă că nu crezi că oamenii te-ar dori sau te-ar accepta pentru ceea ce ești.

Acesta este un semn foarte frecvent al stimei de sine scăzute și decurge adesea dintr-o autoevaluare sau o autocritică slabă care subliniază o lipsă de acceptare și poate duce la modele de gândire negative și la credințe negative.

 

 1. Dialog intern critic, abuziv

 

Unul dintre cele mai dăunătoare semne ale stimei de sine scăzute este dialogul intern critic, abuziv.  Indiferent dacă vă certați pentru că ați făcut greșeli sau nu, aceasta este o conversație negativă care vă va afecta starea de spirit și problemele de sănătate mintală.

Care sunt efectele stimei de sine scăzute?

 

Dacă aveți o stimă de sine scăzută, este posibil să aveți dificultăți în relații și probleme la locul de muncă sau la școală.

S-ar putea să fii foarte deranjat de critici sau dezaprobări și să te retragi din activități.

Puteți evita să faceți orice în care ați putea fi judecat sau comparat cu alți oameni.

Unii oameni cu stimă de sine scăzută încetează să se mai îngrijească de aspectul lor; alții pot supracompensa, fiind întotdeauna perfect îngrijiți.

De asemenea, ai putea avea probleme cu imaginea corporală, bea prea mult alcool sau te droghezi și s-ar putea să nu iți spui punctul de vedere atunci când ești agresat sau abuzat.

 

Ce probleme de sănătate sunt asociate cu stima de sine scăzută?

 

Stima de sine scăzută poate fi asociată cu probleme de sănătate precum depresia și anxietatea, tulburările de alimentație, fobia socială, tulburarea de deficit de atenție și abuzul de substanțe.

POZA 5

Cum să-ți îmbunătățești stima de sine?

 

 

Lucrând pentru a depăși stima de sine scăzută, vei avea un sentiment mult mai mare de satisfacție cu tine însuți – și te vei reconecta cu propriul tău adevăr și cu starea de bucurie.  Iată câteva dintre sfaturile noastre:

 

 1. Căutați ajutor profesional

 

A merge la terapie pentru stima de sine scăzută vă poate ajuta să identificați și să înțelegeți originile stimei de sine scăzute.

Mulți terapeuți sunt specializați în tratamentul  clienților care au o stimă de sine scăzută. Acestia nu numai că ajuta clienții să-si afle punctele forte pozitive, dar îi învață cum să recunoască distorsiunile cognitive dăunătoare din propriile gânduri.

 

 1. Prioritizează exercițiile care se simt bine pentru corpul tău

 

Prioritizarea exercițiilor sau a mișcărilor care se simt bine pentru corpul tău, chiar și în cantități mici, te ajută să te simți conectat la corpul tău (gândește-te la conexiunea minte-corp!).

Acestea pot fi yoga, sport, jogging sau dans – orice vă pune corpul în mișcare!

Exercițiile fizice au ca rezultat o creștere pozitivă a nivelului de serotonină din creier pentru a vă ajuta să vă simțiți bine, mai calm, să vă ajute să luați decizii mai bune, să vă simțiți mai puternic și să vă simțiți mai controlați.

 

 1. Pune sănătatea pe primul loc cu mese bine definite

 

Vorbind despre conexiunea minte-corp, ne putem pune sănătatea pe primul loc avand  mese bine regulat si hrănitoare.  Când ne simțim sănătoși din punct de vedere fizic, poate avea un puternic impact asupra stimei noastre de sine, precum și asupra modului în care ne simțim emoțional.

Desigur, este important să fii atent dacă exercițiile fizice și alimentația sănătoasă devin extreme, compulsive sau interferează cu alte aspecte ale vieții, deoarece acest lucru poate deveni în detrimentul stimei de sine și poate avea alte consecințe emoționale în viața unei persoane.

 

 1. Faceți o listă cu prioritățile sau obiectivele dvs

 

Fă-ți un obicei din a-ți contura prioritățile și obiectivele în fiecare zi, săptămână sau lună.  Încercați să rămâneți la ele, astfel încât să nu fii deraiat de gândurile negative, așteptările, nevoile și cerințele altora.

Când este pe hârtie, este mai semnificativ decât atunci când este prins în capul tău.

 

 1. Opriți-vă și evaluați înainte de a spune automat „da” unei cereri

 

Acordarea unui moment pentru a evalua situația înainte de a spune da unei cereri vă oferă șansa de a vă întreba: Este ceva ce puteți face și doriți să faceți?

De asemenea, vă puteți întreba: Spun da pentru că este ceva ce vreau să fac sau doar pentru ca această persoană să mă placă/ să aibă nevoie de mine/ să mă aprobe?

După reflectarea răspunsurilor tale, s-ar putea să te simți diferit.

 

 1. Ajută-te

 

Lasă feedback pozitiv și note de dragoste pentru tine în jurul casei, biroului, mașinii sau în orice alt spațiu în care petreci mult timp.

Vă vom ajuta să începeți: sunt frumoasă, sunt încrezătoare, am succes, merit!  În curând, aceste afirmații nu vă vor simți străine – și veți începe să simțiți și să credeți!

 

 1. Începe să meditezi, folosind afirmații pozitive

 

Meditația sau afirmațiile pozitive sunt alte modalități excelente de a crește stima de sine scăzută.  Există o mulțime de aplicații gratuite din care puteți alege.

Meditația vă ajută să vă limpeziți mintea și să vă concentrați asupra prezentului, având în vedere cine ești, cum te simți și starea corpului tău – ceea ce te poate ajuta să te conectezi cu cine ești în mod autentic.

Și nu uita să reflectezi la punctele tale forte!

 

 1. Observați și încercați să limitați atunci când vă comparați cu ceilalți

 

Când te compari cu ceilalți, cum te face să te simți?

Gândește-te de ce ceea ce face/spune/poartă altcineva contează atât de mult pentru tine.

O modalitate concretă de a minimiza acest lucru este reducerea expunerii la rețelele sociale.

 

 1. Găsește-ți modul preferat de a te relaxa, de a te relaxa și de a te răsfăța

 

Modul tău preferat de a te relaxa sau de a te răsfăța ar putea fi mult mai mult decât o simplă baie cu spumă!

Lista dvs. de activități plăcute ar putea include drumeții, joacă cu căței, fotografie – toate acestea sunt modalități de a vă relaxa mintea și corpul.

A face ceea ce te face să te simți împrospătat este o modalitate minunată de a investi în tine și de a-ți onora valoarea.

 

 1. Înlocuiește „îmi pare rău” cu interjecții mai adecvate situației

 

Încercați și alte interjecții adecvate situației în loc de „îmi pare rău”.  Acesta ar putea fi „scuzați-mă” sau „iertați-mă”, acolo unde este cazul.

Sau, în funcție de situație, înlocuiți scuze cu „mulțumesc” – cum ar fi „mulțumesc mult pentru răbdare” atunci când întârziați.

Lucrați cu un terapeut pentru a crește stima de sine

 

Oamenii cu o stimă de sine ridicată au, în general, autocompasiune și încredere în ei înșiși, care ascunde acea vocea interioară critică care contribuie la gândirea inutilă și la o valoare de sine scăzută.

Recunoașterea calităților tale pozitive și înțelegerea faptului că toată lumea face greșeli din când în când,  te poate ajuta să accepți că te simți anxios, deprimat sau speriat, fără a presupune că sunt defecte fatale de caracter.

Înțelegerea de unde provine stima de sine scăzută te poate ajuta să te îndepărtezi de unele dintre tiparele care se perpetuează intern și de autocritica, către acceptarea de sine și un nivel de stima de sine sănătoasă.

Stima de sine scăzută poate veni din multe locuri: educația ta, relațiile dăunătoare din trecut, rezultatul gândirii distorsionate înrădăcinate, orice.

Lucrul cu un terapeut sau discuția cu un alt profesionist în domeniul sănătății mintale este o modalitate excelentă de a vă identifica și de a vă valorifica punctele forte și de a deschide calea pentru auto-împuternicire. 

Nu este suficient să faci față doar problemelor legate de stima de sine scăzută.  Primind sfatul și tratamentul potrivit, puteți evita sentimentele de depresie și alte probleme de sănătate mintală, si astfel vei  obține o stimă de sine ridicată!